Låna pengar utan ränta

Att låna har alltid baserats på att betala ränta på det belopp som har lånats. Det är en mycket gammal tradition och det har inte förändrats mycket sedan antikens tider. Men som med alla marknader så förändras det och numera kan vi ta ett sms lån utan ränta. Det är flera olika komponenter som har gjort denna utveckling möjlig. Det går att kategorisera att kunna låna utan ränta genom i stort sett fyra stora block.

Digitaliseringen är grundstommen för att kunna hantera allting på ett effektivt sätt. Ansökningarna kommer i ett sådant format att handläggare och banken kan ta snabba beslut. På vägen har flera system samlat in data om den som söks. Som handläggare när du tittar på ett lån så är all data om den som söker lånet speciellt smslån, något som avgör den risk som företaget tar genom att låna ut pengar.

BankID och legitimeringen av den som söker har underlättat hela processen då det numera på distans går att avgöra vem som söker lånet. Detta är en av de kanske mest grundade principerna att rätt person finns på ansökningsblanketten

När all data finns om de som lånar, det är rätt person som står bakom ansökan då kan marknaden ta ett utvecklingsskutt. I detta fall blev det att kostnaderna i form av ränta förbyttes till aviavgifter, speciellt innovativa var de företag som fanns inom den så kallade smslånebranschen. Dessa var väldigt snabba med att erbjuda kunden olika sorters lösningar. Det var här det första smslånet dök upp helt utan ränta. Det var helt framtaget utifrån den data som fanns om kunderna förmåga att betala tillbaka. Det var också baserat på utifrån den genomsnittliga avbetalningsplanen och de summor som kunderna brukade betala. Tillsammans blev det en avgift som på ett genomsnitt kunde motsvara ett sms lån utan ränta. Det kom en anstormning med kunder då det kändes som ett mycket enklare och billigare alternativ att låna via sms.